הריון בגיל המבוגר

הריון-בגיל-המבוגר

הריון בגיל המבוגר – כיום הרבה נשים בוחרות לדחות את הפריון לגיל המבוגר. עם זאת, לגיל הביולוגי יש תפקיד מכריע בכל הקשור להיריון ולידה והריון בגיל המבוגר קשור בעליה בשכיחות סיבוכים לאם, לעובר ולילוד. בפרט אם מדובר בהריון ראשון.

הסיכוי להרות החל מגיל 35 הולך ויורד, ואם לדייק את הנתונים – הסיכוי להרות מעל גיל 40 עומד על כ-5 אחוזים למחזור בודד, זאת לעומת סיכוי של 25-30 אחוזים למחזור בודד מתחת לגיל 35. במקביל, שיעור האי פריון והצורך בטיפולי פריון עולה משמעותית. מומחי פוריות טוענים כי גם בטיפולי הפריה חוץ גופית, עדיין שיעור ההריונות יורד בהדרגה מעל גיל 35, ולא יגיע לכדי זה של אישה מתחת לגיל 35. תוסיפו לזה את העובדה שטיפולי פריון הם לרוב לא פשוטים- לא פיזית ולא רגשית, וכן את הנתון של שיעור גבוה יותר של סיבוכים הקשורים בהריונות מרובי עוברים.

במדינת ישראל, משרד הבריאות מאשר מימון לטיפולי הפריה חוץ גופית לאישה עם ביציות הומולוגיות (שלה) עד גיל 45. מעבר לגיל זה, הוגדר והוחלט כי סיכויי ההצלחה להריון קלושים והסיכון עולה משמעותית. עם זאת, יותר ויותר נשים מבקשות להרות גם מעבר לגיל זה (במקרים אלה מדובר בדרך כלל בהריון שהושג לאחר תרומת ביצית).

לדברי פרופ' גבאי בן-זיו, גם במידה שההיריון שורד בהצלחה את השבועות הראשונים, הסיכון להפרעה כרומוזומלית גבוה יותר. כך לדוגמא הסיכון לעובר עם תסמונת דאון הוא כ- 1:1500 עבור נשים בגילאי 19-35, והוא עולה ל-1:380 בגיל 35-40, ל-1:106 בגיל 40-44 ובהריונות מעל גיל 45 הוא אף מגיע לסיכון של 1 לכל 30 הריונות. אולם, כאשר מדובר בהריון שהושג מתרומת ביצית, הסיכון ייקבע לפי גיל תורמת הביצית ולא לפי גיל ההרה. וידוא תקינות גנטית של העובר יכול להתבצע בעזרת בדיקות סקר (שקיפות עורפית, תבחין משולש ובדיקת דם אימהית NIPT) או על ידי בדיקת הגנום העוברי על ידי דיקור מי שפיר. בכל מקרה יעוץ גנטי הוא חלק מהמעקב השגרתי המומלץ להרה.

נשים הרות מעבר לגיל 40

נשים הרות מעבר לגיל 40 חשופות גם לשיעור גבוה של סיבוכי הריון, בעיקר יתר לחץ דם הריוני, רעלת הריון  וסוכרת הריונית:

  • רעלת מעלה סיכון לאם ולעובר כשעיקר הסכנה לעובר תלויה בנוכחות הפרעה בגדילה התוך רחמית או בצורך ביילוד מוקדם וסיבוכי פגות.
  • סוכרת מעלה סיכון לעוברים גדולים, לידות טראומטיות והפרעות מטבוליות לילוד לאחר הלידה.

מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי ילדים שנחשפו ברחם לרמות סוכר גבוהות או לסיבוכי יתר לחץ דם בהריון, יש נטייה גבוהה יותר ללקות בתסמונות מטבולית בהן השמנה, סוכרת ומחלות קרדיווסקולריות בגיל צעיר.
תזונה נכונה, פעילות גופנית ובריאות איתנה יכולות להוריד את הסיכון לסיבוכים בהריון בגיל המבוגר, אך לא למנוע אותו. לעיתים תוספת של אספירין בהריון תוכל להוריד את הסיכון להתפתחות רעלת הריון. גם הסיכון לאשפוזים אימהיים, מחלות לב, מחלות בלוטת התריס ואפילו אנמיה עולה עם הגיל.

הסיכונים נמשכים ומשפיעים גם על שלב הלידה, כפי שמסבירה פרופ' גבאי בן-זיו: "לידה מעל גיל 40 יכולה בהחלט להיות לידה וגינלית רגילה. עם זאת, שיעור הניתוחים הקיסריים עולה עם גיל היולדת. עיקר הסיבות לכך הן עלייה בשיעור הסיבוכים שמחייבים התערבות ויילוד דחוף וכן החשש האימהי מחוויית הלידה הלא צפויה".

התאוששות מלידה בגיל המבוגר

ההתאוששות מלידה בגיל המבוגר קשה יותר, במיוחד אם מדובר בניתוח קיסרי. בהתאם, הסיכון לאירוע פקקת גם הוא עולה ולעיתים יש צורך בנטילת מדללי דם לפרק זמן קצר לאחר הלידה.
"החלק המעודד הוא שעם כל זאת, לא צריך להילחץ", מדגישה ומסכמת פרופ' גבאי- בן זיו, "מחקרים רבים הראו שעיקר התחלואה בהריונות בגיל המבוגר קשורה יותר לתחלואה השכיחה יותר בגיל המבוגר ולא להריון עצמו. שיעור הנשים שיולדות מעבר לגיל 40 הולך ועולה עם השנים ומסתיים לרוב במהלך תקין עם ילד בריא, בעיקר כשמדובר ביולדת ללא מחלות רקע ותחת מעקב הריון קפדני. מה גם שצריך לזכור שלגיל יש גם יתרונות- נשים שמגיעות ללידה בגיל מבוגר יותר הן לרוב מבוססות יותר ברמה האישית, המקצועית והכלכלית ויכולת ההתמודדות שלהן עם ההיריון וסיבוכים הקשורים בו עולה".