הפלות חוזרות

יעוץ טרום הריוני

הפלות חוזרות – כל אובדן הריון עד שבוע 20 לערך מוגדר כהפלה, בין אם זה יזום או ספונטני (עצמוני). שכיחות ההפלות החוזרות כ 1-5%, אך מרבית ההפלות קורות עד שבוע 10. הפלה היא אירוע קשה להורים שדורש בירור ומעטפת טיפולית.

הגורמים השכיחים להפלות חוזרות הם הפרעות כרומוזומליות בעובר ולעיתים גם בהורים, מחלות רקע של האם והפרעות מבניות ברחם. אולם בקרוב ל־50% מהמקרים לא ניתן להצביע על גורם ספציפי להפלות החוזרות.

הגורמים השכיחים כוללים:

  1. הפרעות כרומוזומליות/גנטיות – למעלה ממחצית מההפלות המוקדמות קורות עקב הפרעות כרומוזומליות בעובר. לרוב מדובר בטריזומיות (מצב בו יש 3 העתקים מכרומוזום אחד, במקום 2) או מבעיה בכרומוזומי המין. ככלל, מקורן של ההפרעות הכרומוזומליות הוא הפרעה בהתפתחות הביצית או הזרע. שכיחות ההפרעות כרומוזומליות כגורם להפלה עולה עם גיל האם. אצל כ־2% עד 4% מהזוגות הסובלים מהפלות חוזרות מוצאים שלאחד מההורים או לשניהם ישנה הפרעה כרומוזומלית שעלולה לגרום להפלות.​
  2. הפרעות אנדוקריניות. הפרעות הורמונליות באם קשורות גם הן להפלות חוזרות בכ־17% עד 20% מהמקרים. ההפרעות השכיחות הן הפרעות בבלוטת התריס (יתר פעילות או תת פעילות) או סוכרת, בעיקר אם אינה מאוזנת.
  3. מחלות אוטואימוניות לדוגמא תסמונת אנטיפוספוליפידים APLA SYNDROME . פעמים רבות הפלות חוזרות יכולות להיות הסימן הקליני הראשון של המחלה.
  4. הפרעות מבניות בחלל הרחם – הפרעות מבניות יכולות להיות מולדות או נרכשות כמו הידבקויות בחלל הרחם לאחר גרידה או ניתוח.

בירור הפלות חוזרות כולל לרוב בירור גנטי, מעבדתי ושל חלל הרחם. הטיפול מוכוון בהתאם לבעיה שעלתה במסגרת הבירור.